Een hond of een pup kopen

U overweegt een Engelse Cocker of Sussex spaniel aan te schaffen

De keuze waar u dan voor komt te staan: wordt het een pup, of liever een rasinfo sussex pup grootwat oudere hond? Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Een oudere hond heeft natuurlijk al het één en ander geleerd. Sommige dingen zijn positief, want de meeste oudere honden zijn al zindelijk bijvoorbeeld. Met een pup loopt u in het begin écht de hele dag van binnen naar buiten (ook als het regent). Een pup kunt u daarentegen, als u er voldoende tijd in steekt, wel helemaal opvoeden zoals u dat zelf wilt. Bij een oudere hond kan dat ook, maar duurt soms wat langer.

Een pup kopen

Binnen de belangrijke regels van het fokken van rashonden, leggen de bij ons aangesloten fokkers er eer in om te fokken met ouderdieren die aan de eisen van de rasstandaard voldoen voor wat betreft schoonheid, gezondheid en karakter.

Voor u als pupkoper betekent dit dat de nesten die bemiddelt worden via 'te verwachten nesten' en/of 'geboren' gefokt zijn volgens het verenigingsfokreglement. De Nederlandse Spaniel Club beveelt pupkopers van harte aan ruim voor de aanschaf van de nieuwe pup een keuze te maken tussen welk ras en een reu of een teef. Deze keuze is heel persoonlijk. Er gaan geruchten dat teven liever zouden zijn, maar er zijn voldoende reuen eigenaren die dat tegen spreken. Beide geslachten hebben hun voor- en nadelen. Reuen kunnen wat minder luisteren indien er een loopse teef in de buurt is. Teven worden tenminste een maal per jaar loops. Reuen kunnen zich wat meer laten gelden indien zij andere reuen tegenkomen. Teven kunnen wat angstiger zijn of onderdaniger indien zij geconfronteerd worden met andere honden. Maar binnen de gehele populatie van een ras zijn dit individuele uitzonderingen. De spaniel is van origine gefokt om te werken met zijn baas, al dan niet in samenwerking met andere bazen en honden.

Uiteraard adviseren wij u een pup te kopen bij een van de bij ons aangesloten fokkers. U vindt bij ons aangesloten fokkers en hun nesten onder 'geboren' en de aankondiging van goedgekeurde dekkingen onder 'te verwachten nesten'. Maar we kunnen niet in uw portemonnee kijken. De richtprijs van een Cocker spaniel pup, gefokt door leden van de NSC, is € 950,00 en voor een Sussex pup € 1150,00.

Bedenkt u echter wel dat aan de ouderdieren en aan het nest bemiddeld via de vereniging alle zorg is besteed inzake gezondheid, schoonheid en karakter. Dat geeft weliswaar geen 100% garantie, want fokken gaat altijd gepaard met een gedeelte onvoorspelbaarheid van de natuur. Maar kopen via bij ons aangesloten fokkers geeft u een aantal controleerbare mogelijkheden dat met zorg gefokt wordt. Bovendien hebben bij ons aangesloten fokkers de code van ethiek onderschreven, waarin zij zich verplichten goed en zorgvuldig met hun ouderdieren en met de pups om te gaan. En aangezien zij in Nederland fokken, moeten zij ook aan allerlei bijkomende regels voldoen inzake dierenwelzijn.

De Nederlandse Spaniel Club beveelt pupkopers aan om een pup te kopen uitgaande van de bovengenoemde peilers. Laat u niet verleiden tot de aanschaf van een reu als de keuze op een teef is gevallen. Controleer de papieren en de dieren. Is de moederhond aanwezig? Hoe ziet zij eruit? U kunt de stamboom en de uitslagen van de testen opvragen ter inzage.
Is het nest in goede gezondheid en de moederhond ook, en is er een teef of reu van uw keuze bij. Wanneer u met uw pupje in de auto zit, is dat voor u vanaf dat moment het mooiste hondje van de wereld.

Wat mag u van een goede fokker verwachten?

 • Goede voorlichting
 • Begeleiding na aankoop
 • Handhaving van de afgesproken verkoopprijs
 • Het tonen van het hele nest, indien nog aanwezig
 • Kennis laten maken met de moederhond
 • Dat belangstelling getoond wordt voor de omgeving waar de nieuwe pup terecht komt
 • Dat de pups zonder ongedierte afgeleverd worden met de benodigde 1e enting en 3x ontwormd
 • Dat er het nodigde gedaan is aan de socialisatie van de pups, zoals contacten met mensen, geluiden enz.

Wat mag u van de te kopen pup verwachten?

 • Dat hij er gezond en levendig uitziet
 • Dat hij geen overdreven terughoudende indruk maakt
 • Dat hij vrij is van ongedierte
 • Dat oortjes en oogjes schoon zijn

Waarom via de NSC?

Uiteraard kan geen fokker u elke garantie geven op een pup. Fokken blijft ondanks alle zorgvuldigheid een gok, daar levend materiaal in de zin van ouderdieren, wordt gebruikt. Ook twee gezonde mensen kunnen een kind met een ziekte of een erfelijke aandoening krijgen. Daar moet u het mee vergelijken.
Binnen de Nederlandse Spaniel Club doen we er echter alles aan om ten eerste erfelijke aandoeningen zoveel mogelijk uit te fokken. Daartoe laten we de fokdieren op allerlei zaken die in het ras bekend zijn, testen. En ten tweede wordt zorgvuldig gekeken naar de te maken combinaties. Een goede fokker fokt ook voor zichzelf en naar een beeld dat hij/zij van het ras heeft.

Onze fokkers onderscheiden zich daarmee van de zogenaamde broodfok. Zij vermeerderen niet, zij fokken tot behoud en ter verbetering op exterieur, karakter en gezondheid. Bovendien moeten bij ons aangesloten fokkers zich houden aan allerlei wet- en regelgeving. De Nederlandse Spaniel Club adviseert kopers zich altijd eerst te oriënteren bij een aangesloten fokker. Soms kan het voorkomen dat via de vereniging op dit moment geen pupje van uw keuze beschikbaar is en dat u even een paar maanden moet wachten. Maar bedenk u daarbij altijd: een hond is voor het leven en niet voor even!
Wij als vereniging weten als geen ander hoe het is als u net aan uw hondje gehecht bent en het blijkt ziek te worden. Wij kennen het verdriet van kleine kinderen die hun hondje plotsklaps moeten missen.

Wij kunnen u nogmaals geen garantie geven, maar de fokkers van de Nederlandse Spaniel Club spannen zich op alle mogelijke manieren in, en stellen alles in het werk om u een gezonde pup/hond te verkopen. En daar zijn wij trots op.
Veel succes met uw keuze, veel plezier met uw spaniel!